Tom Struyf

Biografie

Tom Struyf is acteur, auteur en theatermaker. In zijn voorstellingen maakt hij het publiek deel van een persoonlijke, integere zoektocht naar fenomenen die kenmerkend zijn voor deze tijd. Een rode draad in zijn werk is de vermenging van feiten en fictieve elementen. Tom stelt de status van de werkelijkheid in vraag: niet vanuit een postmoderne reflex, maar vanuit de observatie van een wereld waarin fake news en smart advertising welig tieren. Als arena van de manipulatie is het toneel daarom zijn perfecte speeltuin, waar hij eindeloos kan goochelen met wat waar en niet waar is.De voorstellingen van Tom zijn vertellingen met een eigentijds, multidisciplinair karakter. Ze bevinden zich op het snijpunt van theater, documentaire, film en lecture performance, en flirten met genres als de detective, de coming of age en de roadmovie.

Tom studeerde in 2007 af aan de Toneelacademie Maastricht. Zijn voorstellingen De Tatiana Aarons Experience (2010), Vergeetstuk (2012) en Another great year for fishing (2014) waren de voorbije jaren veelvuldig te zien in binnen- en buitenland. Dit seizoen gaat Dier in première, een nieuwe voorstelling die hij creëert samen met onder meer performer Judith de Joode en componist William Bakker.

Meer info

Tom Struyf

Foto: Clara Hermans

In residentie Dier

Een kat die niet op maar in een vuilnisbak springt.
Een hond die samen met zijn baasje een lied zingt.
Een headbangende parkiet.
Een vlinder die doet alsof ie dood is.
Een gorilla die zichzelf herkent in de spiegel.
Een krokodil die een hert uit het water redt.
Een aap die heel voorzichtig een vogel streelt.

Dier is een theatervoorstelling over dieren die op mensen lijken en mensen die op dieren lijken. Dier gaat over ijverige mieren, grappige flamingo’s, slimme varkens en wroetende mensen. Over hoe we met dieren omgaan en zij met ons, en hoe dat verandert wanneer we groter worden.

Dier is een diepgravende maar lichtvoetige en geestige theatervoorstelling op de grens tussen performance, concert en documentaire. Op de scène gaan twee acteurs, twee dieren en een muzikant aan de slag met YouTube-filmpjes van dieren die zich vergissen. Ze interpreteren en proberen uit, spelen situaties na en verwonderen zich over de uitkomst.

Dier is geïnspireerd op onder meer het werk van de Nederlandse bioloog Frans de Waal, die probeert om menselijk gedrag te verklaren aan de hand van dierlijk gedrag, en andersom.

Dier gaat over de schoonheid van de vergissing, over de oerkracht van het zoeken naar nieuwe mogelijkheden, over de verhouding tussen mens en dier en de verbondenheid met onze eigen natuur.

details project

In residentie Willard

Willard wordt een nieuw documentaire theaterproject dat zich afspeelt in een klein dorpje in het noorden van de staat New York. Willard ontstond rond een groot psychiatrisch ziekenhuis dat in 1996 gesloten werd. Het landschap en de mensen dragen er tot op vandaag de littekens en herinneringen van een complexe geschiedenis.

De plaatselijke verhalen en geschiedenis raken op vele manieren aan thema’s en onderwerpen die op dit moment aan de hand zijn: sociaal, medisch, economisch, ecologisch zelfs. Het project Willard wil aan de hand van portretten van bewoners een portret schetsen van hun leefgemeenschap en de geschiedenis van het instituut en het landschap.

Willard wordt in verschillende fases gecreëerd in de loop van de volgende jaren, en zal in première gaan in 2022.

Het creatieproces van Willard kan je hier volgen.

details project