Nazanin Fakoor

Biografie

Nazanin Fakoor is geboren in Teheran maar groeit op in Duitsland, waar ze theaterkunsten studeert aan de Ludwig-Maximilian Universiteit in München en de Sorbonne Nouvelle in Parijs. Haar latere opleiding scenografie aan de La Cambre School of Visual Arts in Brussel, leidt haar steeds meer naar de grens tussen theater, literatuur en beeldende kunst.

In 2004 ontmoet ze de Amerikaanse avant-garde regisseur Robert Wilson, die haar introduceert in zijn artistieke laboratorium in New York, waar ze op een vergelijkbare geïntegreerde manier werken: fotografie, performance, video, choreografie, geluid en licht beïnvloeden elkaar, als gedeeltelijke fragmenten van hedendaagse visuele en performancekunst. Fakoor wordt gevraagd deel te nemen aan verschillende samenwerkingsprojecten en tentoonstellingen, in theaters, musea en operahuizen over de hele wereld, waar ze samenwerkt met Zhang Huang, Anish Kapoor en La Fura dels Baus.

Haar visuele installaties en performances zijn utopische benaderingen van de werkelijkheid, die zich ook bevinden op de grens tussen het herkenbare en vervreemdende, tussen waarheid en illusie.

Meer info

Nazanin Fakoor

Foto: Moulay Guissée

 

In residentie Rainbow

Rainbow is een project dat vragen stelt over identiteit en de vele facetten ervan. Tijdens de laatste onderzoeksfasen heeft dit project zichzelf als meervoudig in zijn vorm getoond. Vier vormen ontwikkelen gelijktijdig dezelfde bouwstenen en komen voort uit hetzelfde onderzoeksmateriaal: de Rainbow Fountain, de performance met livemuziek, de Immersive-installatie en de video-installatie.

Het werk is geïnspireerd door The Conference of the Birds van de Perzische dichter Attar. In Attars werk wordt de identiteitsvraag opgelost door liefde (door het anders zijn) en staan ​​de vogels symbolisch voor de ziel. Het is het gesprek van ons innerlijke zelf. Op dezelfde manier als regenbogen worden gevormd door de reflectie, breking en verspreiding van zonlicht door regendruppels, zijn we allemaal het resultaat van een oneindig aantal reflecties of brekingen van de ontmoetingen die we maken tijdens ons leven, en dit vanaf het begin, met onze eerste ontmoeting – dat met onze familie.Onze identiteit is meervoudig. Er is alleen maar een standpunt, hoewel we constant worden geconfronteerd met een vereenvoudigende indeling (rechts en links, jong en oud, man en vrouw, enz.). Het lijkt echter duidelijk dat we complexe mensen met verschillende facetten zijn en lagen die zich gedurende ons leven verzamelen en die daarom verschillende dingen tegelijkertijd zijn.

details project

In residentie HEXENEINMALEINS: Gratis klank- & kunstworkshop voor kinderen met Nazanin Fakoor

In het kader van de eerste editie van Klankenbos Nocturne for kids vindt tijdens de paasvakantie een gratis kunst & klankworkshop voor kinderen plaats in Klankenbos. Samen met de Brusselse performance artieste Nazanin Fakoor werken kinderen twee dagen rond het thema heksen & magiërs en gaan aan de slag met geluid en kleurpigmenten. Samen zoeken ze naar nieuwe magische formules en brouwen ze fantasierijke toverdranken. Ze laten zich leiden door de verbeelding en bouwen aan een klankinstallatie. Deze installatie wordt getoond tijdens Klankenbos Nocturne for kids op 25 april 2020.

Nazanin Fakoor is performance artieste en installatiemaker en werkt met geluid, licht en literatuur. Haar werk kenmerkt zich door veelal beeldende, kleurrijke en immersieve installaties. De workshop vindt plaats in het kader van haar nieuwe project ‘Hexeneinmaleins’, geïnspireerd op een scène uit ‘Faust’ van Johann Wolfgang von Goethe. Haar installatie Rainbow reist momenteel langs verschillende plekken in binnen- en buitenland.

Zin om mee een klankinstallatie te bouwen die gepresenteerd wordt tijdens de Nocturne?  Schrijf je hier in voor de workshop rond heksen & magiërs van Nazanin Fakoor!

Meer info over Klankenbos Nocturne for kids

Deze workshop wordt georganiseerd in samenwerking met C-TAKT, Kunstacademie Noord Limburg, Erfgoeddag cultureel erfgoed FARO en Gemeente Pelt

Praktische informatie

Datum: maandag 6 t.e.m. 7 april (zonder overnachting)
Uur: telkens van 9.00-17.00 uur
Plaats: Kunstacademie Noord-Limburg
Leeftijd: 6-12 jaar
Aantal deelnemers: max. 12 deelnemers
Prijs: gratis
Inschrijven via deze link.
Opgelet: Plaatsen zijn beperkt! Inschrijvingen zijn open tot en met donderdag 2 april.
Meebrengen: Lunchpakket + kleren die vuil mogen worden.

details project