Lucas Derycke

Biografie

Lucas Derycke is audio- en theatermaker. Hij studeerde in 2014 af aan de RITCS School of Arts in Brussel. Zijn werk vindt zijn weg naar radiozenders en theaterzalen in binnen- en buitenland.

Voor het audiowerkstuk ‘Screener’ kreeg hij in 2017 de Hörspielpreis der Kriegsblinden, de belangrijkste Duitse prijs voor hoorspelen. Datzelfde jaar maakt Lucas als jonge maker een jaar lang deel uit van Het nieuwstedelijk, het stadsgezelschap van Leuven, Hasselt en Genk.

Naast eigen werk, schreef en monteerde hij reeds voor Het nieuwstedelijk, ARSENAAL/LAZARUS, Kunstencentrum BUDA, K.A.K., Radio Begijnenstraat, Ellis Meeusen, Fien Leysen …

Tussen 2014 en 2018 maakte Lucas met Wederik De Backer en Thomas Morlion – in opdracht van Radio 1 – de radiofictiereeks ‘Gewone Mensen’ en de rubriek ‘Bent die iedereen kent’.

Hij is voorzitter van Klankverbond, de Vlaamse vakvereniging voor audiomakers, en een van de drijvende krachten achter de onafhankelijke podcast ‘Plantrekkers’.

Momenteel toert Lucas met ‘Hangar’ en ‘Wild’ en voert hij – met steun van de Vlaamse overheid – een artistiek onderzoek naar geënsceneerde audio. De kortfilm ‘Echo’, die uit dit onderzoek voortkomt, ging in juli ’21 in première in Amsterdam.

Meer info

Lucas Derycke

In residentie WILD

WILD / Magisch-realistische theatervoorstelling over een vrouw op zoek naar haar plek in de natuur. Over de moeilijkheid om het mens-zijn aan de kant te schuiven en de onmogelijkheid om te verdwalen.

Juf Anna is op schoolreis met een groep elfjarigen. Ze stappen de autobus uit, het galmende subtropische zwembad in. We horen hoe Anna op haar rug langs de rotsen van kunststof drijft en een machine de golven activeert. ’s Avonds wanneer iedereen in bed ligt, wordt Anna naar buiten getrokken. Haar lichaam wil vluchten en zet het op een lopen. Maar welke richting ze ook kiest, altijd weet ze waar ze is.

Lucas liet zich voor ‘Wild’ inspireren door zijn wandelingen in het Zwarte Woud, Zuid-Italië, de Vogezen, de Sloveense oerbossen, het Beierse Woud, de Ardennen en – het meest van al – Brussel. Op een kilometer van zijn appartement bevindt zich natuurgebied het Moeraske, een stukje groen van veertien hectare dat begrensd wordt door een rangeerstation, een hondenschool en kantoorgebouwen van Proximus.

project details