Karel Burssens

Biografie

Karel Burssens is een transdisciplinaire kunstenaar. Opgeleid als een ingenieur-architect, al snel onderzocht hij verschillende velden buitenarchitectuur, werken in mode, dans, theater, kunst … Hij werkte samen met Bogdan-Van Broeck architecten en Bas Smets Tuinarchitectuur. In 2010 begon hij te werken bij Villa Eugénie,uiteindelijk wordt hij hoofd van de architectuur terwijl hij op een breed pad werkt scala aan (mode) shows voor onder andere Dior, Lanvin, Kenzo. In projecten ontvouwt zich een onderzoek naar de ervaring en het gebruik van de ruimte. Ruimtelijk en contextueel spelen een cruciale, bepalende rol. Hij zoekt bewust en onbewust naar opdrachten binnen zo’n specifieke context. Het artistieke onderzoek bestaat uit metende relevantie van vorm, typologie, lichamelijkheid en materialiteit, maar evenzo de leegte, de afwezigheid van interventie binnen deze context. Deze relevantie wordt opnieuw gedefinieerd en ongeconditioneerd voor elk project. De bijdrage wordt voortdurend in vraag gesteld tijdens de ontwikkeling, tot de moment waarop het antwoord erop onherroepelijk is.Momenteel concentreert hij zich meer op zelf-geïnitieerd werk sculpturaal werk om te ontwerpen. Deze werken kunnen conceptueel of compositorisch, altijd met zorg voor het visuele aspect en het is resultaat.

Meer info

88888

Foto: Karel Burssens

In residentie REPETITION

REPETITION ontvouwt zich in twee delen, als een duurzame installatie en als een performance. De installatie verkent de eenvoudigste vorm, een lijn. Deze is omgezet in een sculptuur gestuurd door een complex aandrijfmechanisme. Performer Tarek Halaby zal de bewegende sculptuur ontmoeten en confronteren, in een poging om de relatie tussen mens en machine te herconfigureren.

De aanvankelijke staat van vervreemding bereikt een poëtisch gebied, een gelaagd landschap om in te dromen. Zowel installatie als performance onthullen onze hedendaagse positie als entiteiten die gedwongen zijn zich aan te passen aan een steeds veranderende wereld, zowel op technologisch als sociaal-politiek niveau. Hoe gaan we om met deze situaties? Hoe vinden we voortdurend een nieuwe balans in onze eigen omgeving en hoe gaan we hier op grotere schaal mee om?

details project