Johannes Bellinkx

Biografie

Johannes Bellinkx studeerde in 2013 af aan de Mime Opleiding in Amsterdam. Hij was toen al sociaal geograaf en werkte nationaal als internationaal voor verschillende succesvolle kunstenaars. In 2007 kwam hij bij Theater TUIG en in 2013 speelde hij bij Theatergroep WAK. Johannes Bellinkx maakt beeldend werk dat zich op het grensvlak van theater, beeldende kunst en film beweegt. Daarbij zorgt hij dat vorm en inhoud op een stuwende manier op elkaar werken. In zijn werk kiest Bellinkx radicaal voor het concept en zoekt hij er vervolgens de disciplines bij die het meest geschikt zijn. In 2014-2015 ontwikkelde Bellinkx zijn eerste grotere project Framing. Deze voorstelling stond in de zomer van 2015 op het Oerol festival op Terschelling en in Amsterdam op het Over Het IJ Festival. Framing is door het Oerol Festival voorgedragen bij het internationaal netwerk voor Europese buitenfestivals IN-SITU. Hierdoor kreeg het werk internationaal aandacht. In 2015-2016 werkt Bellinkx als artist-in-residence gedurende een jaar in Amsterdam-Noord onder begeleiding van DasArts, Over het IJ festival en stichting NDSM.

Meer info

Johannes Bellinkx

Foto: Johannes Bellinkx

In residentie Reverse

Met Reverse nodigt Johannes Bellinkx je uit om op een andere manier in de wereld te stappen. Je ervaart de werkelijkheid in omgekeerde richting. Vooruitkijken maakt plaats voor terugblikken. Het doelgerichte verandert in het onvoorziene. Door onze richting letterlijk om te draaien maakt Johannes Bellinkx ons op een confronterende manier bewust van hoe we ons in de wereld begeven. Een hypnotische soundtrack en het vervloeien van fictie en realiteit maakt Reverse tot een unieke fysieke en mentale ervaring. Het werk van Johannes Bellinkx balanceert op de grens van theater, beeldende kunst en film. Ook dit werk gaat net als zijn vorige voorstelling Framing over perceptie. En ook hier wordt gesjord aan je kijk- en denkkaders.

details project

In residentie Determined

Determined is de onderzoekstraject van kunstenaar Johannes Bellinkx dat begonnen is als een samenwerkingsproject met studenten van de Mime Opleiding in Amsterdam. Een presentatie van het samenwerkingsproject was te zien van 28 t/m 30 maart 2019 aan de Mimeopleiding aan de Jodenbreestraat. 

Het centrale thema in de samenwerking met de studenten was ‘de mens als marionet’. Wat beweegt ons en in welke mate hebben we invloed of controle? Kan het geconstrueerde idee van het ‘zelf’ en de vrije wilsbeschikking voelbaar gemaakt worden?

details project