Enkidu Khaled

Biografie

Enkidu Khaled is theatermaker en performer. Hij studeerde theater aan het Institute of Fine Arts in Bagdad en werkte ook aan verschillende stukken in Bagdad. Hij is recentelijk afgestudeerd aan de opleiding DasARts in Amsterdam. Sinds 2008 leeft en werkt hij in België als theatermaker en performer. Hier regisseerde hij ‘Gecrashed’ (2009-2010), ‘Kidnap’ (2011-2012) en ‘dreams of environment’ (2012-2013). Hij was er altijd in geïnteresseerd hoe een menselijk wezen door zijn context wordt gevormd, en hoe het zich tot zijn verleden, heden en mogelijke toekomsten verhoudt. In elk van zijn werken wil hij onderzoeken hoe elementen als maatschappij, opvoeding, godsdienst, politiek, cultuur en transformatie de aard en het gedrag van dit menselijk wezen beïnvloeden. In zijn werk gomt hij de lijn tussen het gebied van het theater en dat van de performance weg om tot nieuwe definities te komen, die tussen deze twee heen en terug bewegen.

Meer info

De Brakke Grond – Enkidu Khaled

Foto: Bas De Brouwer

In residentie Working Method

Enkidu Khaled maakte met Working Method een voorstelling met een unieke kijk op de vormen die publieksinteractie kan aannemen. Hij laat de voorstelling nooit volledig uit handen, maar slaagt erin het publiek te betrekken in het aanleren van een dramaturgische truc die tot eigenzinnige performancekunst kan leiden. Uiteenlopend refererend naar eigen oorlogstrauma’s en het eigen verlangen om betekenisvol theater te construeren, maakt hij zijn publiek medeplichtig aan het mijmeren over het belang van kunstuitdrukkingen en reflectie.

Wanneer we echter op het punt staan volledig mee te zijn met de voorgestelde werkmethode, slaat Enkidu Khaled de grond onder onze voeten weg en voelen we pas de gelaagde thematiek die in deze kunstenaar schuilt. Geloven we echt dat kunst de wereld kan redden? Hoe ben je als kunstenaar in staat onzekerheid te omarmen in plaats van het je te laten verlammen? En zoals in deze performance zo treffend wordt gezegd … Waarom gaat het denken zo traag en geweld zo snel?

details project