Collectief Publiek Geluid

Biografie

Collectief Publiek Geluid is een groep van jonge makers (16-35 jaar) dat zich richt op muzikale en transdisciplinaire creatie in de publieke ruimte. het collectief van 10 à 15 deelnemers wordt samengesteld uit jonge muzikanten, geluidskunstenaars, performers, urbanisten en andere creatieve enthousiastelingen. Voor elke nieuwe context in de publieke ruimte wordt nagedacht over hoe de architectuur en activiteiten van een specifieke plaats de artistieke mogelijkheden bepalen. Om dit proces van reflectie en experiment te sturen wordt er voor elke context coaching voorzien door een gast uit de professionele sector; dit kan een geluidskunstenaar, urbanist of transdisciplinaire performer zijn.

Meer info

Collectief Publiek Geluid

Foto: Tom Verbruggen

In residentie Geluid in de Publieke Ruimte

Wat betekent het om te creëren voor een publieke plek, ten opzichte van de klassieke concertzaal? Met welke factoren moet rekening gehouden worden bij het musiceren op straten en pleinen, welke mogelijkheden biedt het naar presentatie en publiek toe, en wat zijn de risico’s (bv. weersomstandigheden, kritiek van passanten)? Voor elke nieuwe context wordt nagedacht over hoe de architectuur en activiteiten van een specifieke plaats de artistieke mogelijkheden bepalen. Om dit proces van reflectie en experiment te sturen, biedt Musica tweemaal per jaar een context met een residentie en coaching door een gast uit de professionele sector: dit kan een geluidskunstenaar, componist, stedenbouwkundige of transdisciplinaire performer zijn.

Een tweede doelstelling van het Collectief is het ontwikkelen van een ‘repertoire’, een ‘canon’ van uitvoerbare werken voor de publieke ruimte: historische performances van Fluxus of John Cage worden samen met eigen creaties in de vorm van processies, stadstunes of wandelingen deel van een ‘catalogus’ waaruit organisaties en festivals selecteren voor hun programmatie.

details project

In residentie Greenhouse Conversations (constructie)

ma 13 apr 2020 – 09:00 uur tot zo 19 apr 2020 – 19:00 uur 

De kunstenaars van Collectief Publiek Geluid en architect Willem Coenen werken gedurende de paasvakantie samen met de bewoners van Sankt Vith aan een klankkunstwerk.

Meakusma Festival vroeg Collectief Publiek Geluid om samen met de bewoners van Sankt Vith een permanent klankkunstwerk te maken. Greenhouse Conversations is een geluids-serre waar groenten, kruiden en geluid worden gezaaid en geoogst. In het voorjaar 2020 gaat Collectief Publiek Geluid met verschillende bewoners in gesprek met als onderwerp ‘de tuin’. Samen bouwen ze aan een plek voor rust en geluid aan de rand van de stad, in de collectieve tuinen van de sociale organisatie Patchwork vzw en vlak naast de RAveL, een fietsbaan op de oude spoorwegen doorheen verschillende delen in Wallonië. Benieuwd?

Volg hun proces hier of kom kijken ter plaatse.

details project

In residentie Greenhouse Conversations (installatie)

ma 20 apr 2020 – 12:00 uur tot do 10 sep 2020 – 12:00 uur 

Meakusma Festival vroeg Collectief Publiek Geluid om samen met de bewoners van Sankt Vith een permanent klankkunstwerk te maken. Greenhouse Conversations is een geluids-serre waar groenten, kruiden en geluid worden gezaaid en geoogst. In het voorjaar 2020 gaat Collectief Publiek Geluid met verschillende bewoners in gesprek met als onderwerp ‘de tuin’. Samen bouwen ze aan een plek voor rust en geluid aan de rand van de stad, in de collectieve tuinen van de sociale organisatie Patchwork vzw en vlak naast de RAveL, een fietsbaan op de oude spoorwegen doorheen verschillende delen in Wallonië. Benieuwd? Volg hun proces hier of kom kijken ter plaatse.

details project