BALANCERENDE STENEN – NICK STEUR

Zo heel af en toe gaan je haren van iets rechtstaan. Van iets ongelooflijks miniem en moois en broos. FREEZE! van Nick Steur is zo’n voorstelling: klein in aanpak, groots in gedachten.

Nick Steur is net afgestudeerd als Theatraal Performer aan de Toneelacademie van Maastricht. In zijn voorstelling ‘Freeze!’ stapelt hij natuurstenen met grillige, hoekige vormen op elkaar. Wat ooit begon als een leuk spelletje tijdens zijn kindertijd is een spannende performance geworden.

Geen lijm, cement of truc komt eraan te pas, louter een intense concentratie en “een balans tussen de eigen wil en die van de steen”. Focus je samen met hem, vergeet even de hectische wereld om je heen en word één. Het ware geluk schuilt in de luxe om maar met één ding tegelijk bezig te zijn…

De raakvlakken tussen de stenen zijn miniem, het evenwicht precair. Een aartsmoeilijke opdracht die Steurs volledige concentratie vraagt, maar hij zou het niet anders willen.

Nick Steur: “Als ik stenen kies, let ik op de kleur, de hardheid, een vorm die in het oog springt. Het liefst gebruik ik stenen die ik in de lengte kan laten balanceren op een klein puntje. Ik gebruik vaak dezelfde stenen en weet op voorhand ongeveer hoe ik de constructies ga aanpakken, maar het blijft een uitdaging.

Af en toe loopt het mis en valt er een toren in elkaar, maar ik vind het wel mooi als dat gebeurt. Die spanning, dat ingebouwde risico is nodig. Ik wil dat het echt blijft, scherp en oprecht.

Ik moet me 100% concentreren en maar één handeling tegelijk doen. Dat vind ik wel een mooi gegeven. Alles gaat tegenwoordig zo snel en we doen zoveel tegelijk. Ik wil graag aanwezig zijn in het nu, zonder ruis, en me concentreren op één actie, iets dat ik echt wil doen.” 

Dit artikel verscheen op Cobra